21 Nisan 2015 Salı

C Programlama Ders 1 - Printf Fonksiyonu ve Temel Bilgiler

      İlk dersimizde geleneği bozmayarak ekrana "Hello World" yazdıralım. Bunu yapabilmek için ihtiyacımız olan tek şey printf() fonksiyonu. Tabi öncesinde printf() fonksiyonunu barındıran <stdio.h> başlık dosyasını standart kütüphaneden çağırıp programımıza dahil etmeliyiz.
#include <stdio.h>

int main() 
{ 
 printf("Hello World");
 system("pause");
}

<stdio.h>

<stdio.h> başlık dosyası standart giriş/çıkış fonksiyonları(printf,scanf...) hakkında bilgiler içerir. Bu bilgiler sayesinde derleyici fonksiyonun doğru veya yanlış kullanıldığını test eder. Eğer yanlış kullanıldıysa derleyici bunu tespit edip işlemi yarıda keser ve programcıyı bu yanlışı düzeltmesi için uyarır. Fakat bu başlık dosyasını eklememiş olsaydık hata yapmış dahi olsak derleyici bunu tespit edemeyecekti. Çünkü fonksiyonun nasıl kullanılacağı hakkında bir bilgisi olmayacaktı. Bu hata programın çalışması esnasında karşımıza çıkacak ve başımızı çok fazla ağrıtabilecekti. (Bunun önemini bu programda anlamak mümkün değil.)

Tavsiye

Salı günü okula giderken çarşamba günün ders kitaplarını taşımak istemezsiniz öyle değil mi? O halde yazacağınız programın sırtına da ihtiyacından fazla kitap (başlık dosyası) yüklemeyin. Kullanacağınız standart fonksiyonların, kütüphanede hangi başlık dosyası altında bulunduğunu bilmek bunun için önemlidir. Biz, çoğu ders anlatımında ihmal edilen bu konuya özellikle değineceğiz.

system("pause")

Programa system("pause") komutunu dahil etmeseydik de program aynı işlemleri yapıp sonuç sağlayacaktı. Ancak ekrana "Hello World" yazdırdıktan sonra yapacak başka bir şeyi kalmadığı için program sonlanacaktı. Biz bu komutla programa "Kapanmak için benden işaret bekle!" demiş oluyoruz. Ve program kapanmak için bizim herhangi bir tuşa basmamızı bekliyor.

int main()

3. satırda bulunan int main() komutu bir fonksiyon belirtir. Ancak bu fonksiyon her programda olması gereken özel bir fonksiyondur. Derleyici kodları derlemeye bu fonksiyondan başlar. Eğer programda main() fonksiyonunu bulamazsa programı derleyemez. Çünkü nereden başlayacağını bilmez. Bunun önemini ilerde fonksiyon yazmaya başladığımız zaman daha iyi anlayacaksınız. Yine fonksiyonlara geçtiğimiz zaman başındaki int ifadesi ne işe yarıyor sorusunun cevabını da bulacaksınız. Fonksiyonlar konusunda main() fonksiyonuna özel olarak değineceğiz.

      Derleyicimiz Türkçe karakter kabul etmediği için "Devam etmek için bir tuşa basın." cümlesi bozuk çıkıyor. Bunu önemsemiyoruz ancak bu cümleyi "Hello World!" cümlesinin bir alt satırına taşıyabilirsek çıktımızın biraz daha düzgün görünmesini sağlayabiliriz. Bunu "Hello World"den sonra Enter'a basıp bir alt satıra inerek yapamayız elbette. Böyle yaptığımız taktirde derleyici printf() fonksiyonunun olduğu satırda kapanış parantezini ve noktalı virgülü bulamayacak ve hata verecektir. Bunu kaçış karakterleri dediğimiz özel karakterlerle yapacağız. Kaçış karakterleri için ayrı bir ders ayıracağız ancak o derse kadar sık sık kullanacağımız new-line karakterini bilmekte fayda var.

      Yeni bir satıra geçmek için ters-slash(\) işaretini ve new line'dan gelen n harfini kullanacağız. Şu şekilde; \n
#include <stdio.h>

int main() 
{ 
 printf("Hello World\n");
 system("pause");
}

      Şimdi de bir alt satıra Türkçe olarak "Merhaba Dunya" yazdıralım. Bunu yapmak için iki seçeneğimiz var ister yeni bir printf() fonksiyonu oluşturup onun içine yazarız. İster mevcut printf() fonksiyonu içinde yazmaya devam ederiz. Şu şekilde;
#include <stdio.h>

int main() 
{ 
 printf("Hello World\n");
 printf("Merhaba Dunya\n");
 system("pause");
}
      veya
#include <stdio.h>

int main() 
{ 
 printf("Hello World\nMerhaba Dunya\n");
 system("pause");
}
      Her ikisi de aynı çıktıyı verecektir.


      "Peki hangisini kullanmalıyım?" sorusunun cevabıysa tamamen size kalmış. Eğer okunabilirlik sizin için ön plandaysa yeni bir fonksiyon açabilirsiniz. Daha az fonksiyon çağırıyım, daha az kod içersin dolayısıyla daha hızlı çalışsın diyorsanız mevcut fonksiyonu kullanabilirsiniz. Hız ve okunabilirlik! Bu iki kriter bazı durumlarda sizi karar vermek zorunda bırakacaktır. Elbette bu seçim böyle basit programlar için değil çok daha kompleks programlarda önem kazanacak.

      Bu dersle birlikte, yaptığınız ilk program dünyaya merhaba derken siz de C dünyasına merhaba diyerek güzel bir giriş yapmış oldunuz. Derslerimizi takip ederek kendinizi geliştirmeye devam edin. Anlamadığınız bir yer veya sormak istediğiniz bir soru olursa yorum olarak bizimle paylaşabilirsiniz.
Alt Developer

0 yorum:

Yorum Gönder