28 Şubat 2015 Cumartesi

Dev-C++ Kurulumu (Resimli Anlatım)


C diliyle program yazabilmek için bir editöre ve yazılan kaynak kodunu makine diline çevirmesi için bir derleyiciye ihtiyaç vardır. Bunları tek bir ortamda toplayan yanına da hata ayıklayıcı ve programcıya çeşitli kolaylıklar sağlayan bir kaç araç ekleyen yazılımlara Tümleşik Geliştirme Ortamı denir. Biz programcılar buna kısaca IDE (Integrated development environment) deriz.

Daha önce araştırma yapanlar görmüştür ki piyasada bir çok C derleme işini yapan yazılımlar bulunuyor. (Code:Blocks, Eclipse, NetBeans, CodeLite, Visual Studio, Dev-C++) Biz derslerimizde Dev-C++'ı kullanacağız. Bu tercihimizde sadelik ve hafiflik faktörleri rol oynuyor. Neticede C'yi 10gb'lık alana sığmayan Visual Studio gibi uçsuz bucaksız bir derleyici ile de pekala derleyebiliriz. Ancak öğrenme aşamasında yazacağımız 15-20 satırlık kod için bunu yapmanız, Pendik Spor'un karşısına Barça ilk 11'ini sahaya sürmeniz demek olur. Bellek israfı..

Dev-C++ hakkında bir kaç şey söylemek gerekirse; Bloodshed firması tarafından Delphi dili ile geliştirilmiş ve 2011 yılından sonra developer koltuğuna Orwell firmasın oturduğu bir derleyicidir. Bu noktada bir ayrıntıya dikkatinizi çekmek istiyorum. Google arama motoruna Dev-C++ yazdığınızda ilk sonuçlar Bloodshed kaynaklarını göstermektedir. Eğer bu kaynaklardan download ettiyseniz eski bir sürüm(v4.9.9) kullandığınızı söylemeliyim. 2011'den bu yana geliştiriciliğini Orwell üstlendiği için son sürümü (bunu yazarken v5.9.2) Orwell'ın web sitesinden bulabilirsiniz. Ben kurulum aşamasında direk linkini paylaştım.

KURULUM


1- İlk olarak Dev-C++'ı bu siteden indirin. (Güncelleme gelse bile son sürüm hep aynı linkte olacaktır..)


2- Download butonuna tıklayın.


 3- İndirilen setup dosyasını açın.


 4- Sözleşme kabulü, bileşen seçimi(hepsi) ve yükleneceği yeri seçtikten sonra kurulumun tamamlanmasını bekleyin.. (Tahmini: 2dk)


 5- Kurulum tamamlandıktan sonra programı çalıştırdığınızda bir seferlik yapılandırma ayarları isteyecek sizden. Bu pencerede derleyici arayüzünün dilini seçin. (Sol taraftaki kod kısmı bir sonraki pencere için.)


 6- Kod kısmının yazı tipini biçimlendirin. (Tercihim değişmemeniz yönünden.)


 7- "Ok" butonuna tıklayın ve kısa süren bir beklemeden sonra programın arayüzüyle karşılaşacaksınız.


 8- Dosya>Yeni>Proje yolunu takip ederek yeni bir proje açın.


9- Console Application ve C Projesi seçeneğine tıklayın ve projeye bir isim verin. "Tamam" dedikten sonra projenizi kaydetmek istediğiniz yeri belirleyin.


10- İşte bu kadar artık kod yazmaya başlayabilirsiniz.

Mustafa Altun

0 yorum:

Yorum Gönder